Internationale spreker over samenwerken en veerkracht in organsaties.

Als spreker over samenwerken en veerkracht in organisaties noemen klanten hem een echte professional. Gepassioneerd, enthousiasmerend, motiverend, adrem, onnavolgbaar en iemand die in staat is om serieuze inhoud op een luchtige manier over te brengen. Kortom een inspirerende spreker!

Richard is een betrokken, levendige, energieke, realistische optimist. Als een echte “homo ludens” gebruikt hij muziek als metafoor en inspiratiebron om zijn boodschap nog beter te laten klinken. Als ondernemer heeft hij sinds 1991 een 4 tal bedrijven in de HRM dienstverlening opgezet en 2 daarvan in 2006 verkocht. In 2014 heeft hij na het schrijven van zijn 2de boek: “Topteams zijn toekomstmakers” het e-learning platform Teamtalenttraining gelanceerd waarmee het mogelijk wordt om online teamtalenten te ontwikkelen. Als entert®ainer is hij sinds 1995 actief en schrijft en spreekt hij op een unieke wijze over thema’s zoals:

Er zijn weinig sprekers die zingen en er zijn weinig zangers die spreken. Richard de Hoop doet beide, met passie!

Richard de Hoop is al op jonge leeftijd gegrepen door de kracht van het woord en de kracht van muziek. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat juist de combinatie van deze beide zijn optreden tot een unieke ervaring maakt. Hij neemt jullie mee in de wereld van instrumenten die zich gemakkelijk laten vergelijken met karakters van mensen. Bespeel jij de praktische bas of de enthousiaste trompet? Hoe laat ik al die verschillende instrumenten (lees karakters) met elkaar samenwerken. Hoe klinkt de melodie van jullie samenwerking? Inspirerend of meer Chopin’s dodenmars! Ben je omringt door vrolijke noten, zachte noten, voetnoten of valse noten? Samen gaan we op zoek naar samenspel dat klinkt als een klok!

 

Hij is de eerste Nederlandse spreker met het SBH Professional Speaker certificaat. (MBA voor sprekers aan Steinbeis Hochschule Berlijn). In 2011 heeft hij als gelukscoach meegewerkt aan het televisieprogramma “Der Glücksreport” op ProSieben en is sindsdien een veelgevraagd spreker bij onze oosterburen. In 2014 heeft hij als 2de Nederlander (na Robert Benninga) de internationaal erkende sprekerstitel CSP (Certified Speaking Professional) weten te behalen. Regelmatig wordt Richard gevraagd om als gastdocent te spreken aan diverse hogescholen in Nederland.

Ik kan driestemmig zingen, hard, vals en dol enthousiast.

Richard neemt zichzelf niet zo maar zijn werk des te serieuzer. Als spreker over samenwerken en veerkracht in organisaties heeft hij jarenlange ervaring als ondernemer en trainer. Hij is gecertificeerd Belbin trainer en veerkracht deskundige. Dit laatste vanuit eigen ervaring én via de leergang “Veerkracht organiseren.” Zo brengt hij theorie en praktijk samen in perfecte harmonie!

Stilzitten

Dat kent Richard niet

 • 2011 Professional Speaker GSA Steinbeis-Transfer-Institut Berlin
 • 2011 gecertificeerd Belbin Teamrol Trainer
 • 2011- heden geautoriseerde licentiegever van SCIL Strategie in Nederland
 • 2010 – 2012 bestuurslid PSA Holland
 • 1995 – heden de Hoop Entert®ainment
 • 2004 -2006 Bizzformit bv (opgericht, ontwikkeld en verkocht)
 • 1991 – 2006 Cat consultants bv (opgericht, uitgebouwd en verkocht)
 • 1987 – 1991 accountmanager Siemens-Nixdorf
 • 1985 – 1987 verkoper Cikam
 • 1984 – 1985 verkoper Agfa- Gevaert
 • 1979 – 1984 Kon. Landmacht

"Na de stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare."

Aldous Huxley
Richard de Hoop met zijn familie

Muziek

"It's a family affair"

In zijn vrije tijd vindt hij het heerlijk om te sporten (lopen, fitness, skiën), te lummelen, te koken met vrienden en regelmatig met de “Hatseflats-club” (een nazorggroep voor ouders van afgezwaaide basisschool leerlingen;-) flink te ontspannen.

Richard is de trotse vader van 2 prachtige kinderen en de gelukkige partner van Jacqueline. Hier met z’n allen tijdens hun 25-jarige huwelijksfeest:-)

Leven

"Leven is wat er met je gebeurt terwijl je bezig bent andere plannen te maken".

Wij houden van het leven! Dat het leven ongemeen hard kan zijn moesten wij ervaren op 23 oktober 2015. Na een heerlijk dagje shoppen kregen Jacqueline en Sanne een auto ongeluk waarbij onze dochter uit het leven werd gerukt. Omdat wij ongelofelijk trots op haar zijn en dankbaar zijn voor de 20 prachtige jaren die wij met haar mochten hebben willen wij haar ook hier blijven herinneren. Zo blijft ze voor altijd bij ons. Het voor ons duidelijker dan ooit tevoren, goede vrienden zijn er om je steunen door dik en dun. Daarom willen wij u hier het muzikale monument voor Sanne, geschreven door Franck van der Heijden en gezongen door Richard en Joris niet onthouden. Bfly forever…