Wat kan ik leren van Donald Trump?

Ik schaam me diep, zo niet kapot! Vanmorgen heb ik mijn ecologische voetafdruk opnieuw berekend. Een aantal jaren geleden heb ik deze ook ingevuld en ik dacht dat ik verbeteringen had aangebracht. Conclusie dit maal; als iedereen zou leven zoals ik dan zouden we minimaal 4 blue marbles nodig hebben!

 

Gemiddeld hebben we 1,8 ha per wereldburger ter beschikking. Iedereen heeft dat stukje van de Aarde nodig om te leven. Dit stukje is nodig om bijvoorbeeld je voedsel te verbouwen, je huis te verwarmen, je afval te laten verwerken, je kleding te produceren of naar je werk te reizen. Maar deze meneer gebruikt op dit moment maar liefst 7,5 ha (gelijk aan 15 voetbalvelden!) oftewel 4 AARDBOLLEN! Daarmee blijf ik dan nog net onder de gemiddelde ecologische voetafdruk van een Amerikaan! Wat kan ik leren van hun grote leider om dit “sluipmoordenaarsfeitje” te verdoezelen?

Vier aardbollen

Ontkennen en afleiden

Net als Donald trek ik mij terug uit ieder klimaatverdrag dat er is. Dan kan ik mij nog meer toeleggen op het inspireren van medewerkers om beter samen te werken en futureproof te worden. Het kan niet zo zijn dat wat ik eet, waar en hoe vaak ik op vakantie ga, de kleding die ik draag, het huis dat ik bewoon, het vervoersmiddel dat ik kies, wat ik weggooi en de spullen die ik koop ook maar enige invloed hebben het mondiale milieu en grondstoffengebruik. We gooien tenslotte ca 30% van ons etenswaren ongebruikt weg, per jaar gooien we in Nederland 680 miljoen kledingstukken weg en 90% van wat we kopen ligt binnen 1 jaar op de vuilnisbelt. Geen vuiltje aan de lucht want… de economie groeit als nooit tevoren, de werkgelegenheid stijgt, de (online) winkels puilen uit en we zijn nog nooit zo welvarend geweest!

Beledig je tegenstanders

Ongeveer 1 uur nadat de publiek opinie hem er toe dwong om het beleid ten aanzien van het scheiden van kinderen van illegale immigranten aan te passen, houdt Trump een verkiezingsrally in Minnesota. Hij is een meester in het afzeiken van zijn tegenstanders. Geniaal vond ik deze: “They (de democraten) always call the other side ‘the elite’. Why are they elite? I have a much better apartment than they do. I’m smarter than they are. I’m richer than they are. I became president and they didn’t.” Dus tegen alle instituten die zich bezighouden met ecologische voetafdruk berekeningen zou ik willen zeggen: “Ik heb nog nooit een berekening gezien die klopte of compleet is. Jullie tellen de wereldzeeën niet mee want dan hebben we wel 10 tallen ha per wereldburger en hoezo kan je niet op zee leven? Er zijn miljoenen mensen die dat doen? Kijk maar eens naar al die vluchtelingen in Europa en vakantievierders op cruiseschepen”. Maar ik zeg het niet. Ik schaam me alleen maar. Ik kan en mag mijn kop niet in het zand steken. Ik kan op dit vlak helemaal niets van Donald Trump leren. Ik kan jullie alleen maar beloven dat ik vanaf vandaag concrete acties zal gaan ondernemen om gelukkig te leven op 1,8 ha!

21 juni 2018