Toekomstmuziek: What about us?

We are billions of beautiful hearts. And you sold us down the river too far.

THOSE WHO HAVE & THOSE WHO HAVE NOT

Sociaal-economische verschillen waren er toen en zijn er nu. Geen wonder dat “What About Us” van P!nk al wekenlang de internationale hitlijsten aanvoert. We voelen het allemaal, de een schrijnend meer dan de ander. Innovatieve en disruptieve ideeën worden aangedreven, toegejuicht en in sneltreinvaart gebracht door een handjevol idealisten, genieën, maar bovenal door zij die er fortuinen mee willen vergaren. De kloof tussen those who have en those who have not groeit. En dat zorgt voor spanningen en scheurtjes die onze samenleving ontwrichten.

 

What about us? What about all the times you said you had the answers?

 

What about us? What about all the broken happy ever afters?

 

What about us? What about all the plans that ended in disaster?

 

What about love? What about trust? What about us?

3 D’S

Ontwikkelingen in de technologie lijken als een raket de lucht in te schieten. En je weet wat ze zeggen, the sky is the limit. Eindeloos. Die raket is allang buiten handbereik en we kunnen er geen stop meer op zetten. Dat niet alleen, hij verdringt ook de rol van ons, wij mensen, in bijvoorbeeld organisaties en de zorg naar de achtergrond. Voor we het weten staan er gebouwen vol met robots, dag en nacht aan het werk. Wat betreft de 3 D’s is dit te gek: Dirty, het vuile en ongezonde werk. Dull, het geestdodende werk. Dangerous, het gevaarlijke werk. Die D’s zorgen vooral voor het aanjagen van onder andere de robotisering. Goed nieuws dat wij mensen dit werk straks niet meer hoeven doen! Toch…?

FOREVER YOUNG

De ontwikkeling in plastische chirurgie was zo’n 2500 jaar geleden eigenlijk niet zo vooruit te branden, tot het moment dat beide wereldoorlogen voor een enorme versnelling zorgden. En nu, mits je een goed gevulde portemonnee hebt, is “forever young” binnen handbereik. De crux staat tussen de komma’s en of het allemaal zo’n goed nieuws is kunnen we zeer in twijfel trekken. Ik zie namelijk een addertje onder het gras. Nou, zeg gerust een supergrote adder.

SLAPEN OP DE WERKVLOER VAN AMAZON

Zogenaamde deeleconomieplatforms als Über, Flex (Amazon) en consorten zetten zzp chauffeurs en zzp koeriers in een race-to-the-bottom. Het grote geld stroomt met de snelheid van het licht naar boven in de piramide. Is het niet Jeff Bezos, Amazon-oprichter, die nu als allerrijkste man op onze aardbol rondloopt? Laten we dan nu even kijken naar de manier waarop hij zijn personeel behandelt: NOS Undercover. Berichten over organisaties die er een niet zo heel charmant HR beleid op na houden zijn uiteraard alles behalve gewenst. Hoe meer van zulke berichten naar buiten komen over dit soort bedrijven, hoe sneller zij dan ook zullen investeren in robotisering. Zo maakte Über onlangs bekend dat ze 24.000 zelfrijdende auto’s gaan aanschaffen. Dan zeurt er tenminste niemand meer over een laag salaris! En bij ieder bericht over uitbuiting zal Jeff Bezos weer een tikje harder op de deuren kloppen, slaan waarschijnlijk, van Boston Dynamics en Co om de snelste magazijn robots te leveren. Dan hoeft er ook niemand meer in slaap te vallen op de werkvloer.

Bij Alibaba en Amazon zien de grote magazijnen er al zo uit.

TECHSKILLS

Een aantal experts blijft roepen dat de innovaties banen zullen kosten, maar dat er ook weer veel nieuwe banen zullen ontstaan. Op de vraag wat voor banen dat dan zijn blijft het erg stil. En als er wel een antwoord komt, dan is het iets als: banen waar je vooral heel veel techskills voor nodig hebt. En daar sluiten we in ieder geval al een behoorlijk deel van de samenleving mee uit.

What about all the plans that ended in disaster? What about love? What about trust? What about us?

DUS, DISCUSSIE!

Ik geloof in innovatie, ik geloof in vooruitgang en ik geloof dat dit voor zo veel mogelijk mensen moet gelden. Ik ben ervan overtuigd dat we er samen uit zullen komen, maar dan moeten we deze drie wel samen gaan brengen. Dan moéten we wel de discussie gaan voeren over de vraag: hoe gaan we innovatie en vooruitgang toegankelijk maken voor zo veel mogelijk mensen?

1 december 2017