Tijd voor een world wide human web?

Als Sir Tim Berners-Lee (samen met de Vlaming Robert Cailliau) over zijn eigen uitvinding, de world wide web, zegt: “Niet helemaal wat ik ervan had gehoopt” moeten we dan achter onze oren krabben? Als Papoea- Nieuw-Guinea het voornemen heeft om Facebook 1 maand uit de lucht te halen om het te ontdoen van nep-accounts, fake-nieuws, porno en racistische troep, moeten wij dat voorbeeld dan massaal gaan volgen? Als “de Antichrist van het internet” Andrew Keen, pleit voor een “internet of people” i.p.v. een “internet of things”, wordt het dan tijd om al onze endpoint hardware en devices naar een zwart gat te Wetransferren?


Natuurlijk (doen we dat niet)! Want in de tussentijd gebeurt er in ons onderbewuste (als er zoiets bestaat) van alles. De niet aflatende stroom aan informatie maakt ons compleet hersendood. Het is onmogelijk om iets te vinden van iets omdat er alweer een nieuwe golf informatie over je heen spoelt. Het is als in de branding zitten waarbij de ene na de andere golf je omkiepert totdat je buikspieren het begeven. Of als de zoveelste doodsaaie presentatie aanhoren waarbij de spreker een slidedeck van 80 slides in 10 minuten door je strot ramt tot de dood door powerpoint erop volgt.


Formats zoals “Pecha Kucha” (6 minuten 40 seconden 20 slides) en de TEDTalks  (van 20 minuten nu naar 12 minuten) proberen ons te beschermen tegen vroegtijdige ante mortem bekentenissen. Ze doen helaas niets af aan het fenomeen dat we niet meer betekenisvol en vaardig kunnen presenteren. Maar ze zorgen wel ergens anders voor, het reguleren van onze eigen waanzin. En dat is precies wat er nu aan het gebeuren is.


We bevinden ons in een transitie (een overgangssituatie waar grote hoeveelheden innovaties niet alleen de spelregels veranderen maar zorgen voor een compleet nieuwe spel). En transities worden meestal vooraf gegaan of vergezelt door chaos. Die chaos merken en verwerken wij in ons onderbewuste (als er zoiets bestaat) of we ontkennen het gewoon. Langzaam maar zeker beginnen wij er genoeg van te krijgen en willen we beetje bij beetje orde in deze chaos scheppen. Onze grootouders werkte voor de industriële revolutie met z’n allen op het land (ca. 80% waren boeren gezinnen) en gingen, onder erbarmelijke omstandigheden, in stinkende fabrieken werken. Totdat ze die waanzin helemaal zat waren en gezamenlijk voor betere arbeidsomstandigheden hebben gezorgd. Er waren in die tijd wetenschappers die dachten dat je hoofd zou exploderen als je in een trein zat die harder dan 50 kilometer per uur reed. Volgens mij hebben ze dat fakenieuws ook overleefd.


Wat we van hen kunnen leren is dat het goed kan komen als we; niet alles meer “normaal” blijven vinden, met elkaar in gesprek gaan, naar elkaar willen luisteren waarbij het niet gaat om jouw gelijk maar om ons gezamenlijke geluk. Kortom, als we achter onze oren krabben, het voornemen van Papoea- Nieuw-Guinea opvolgen en veel van de non-sense wearables wegtransferren dan gaan we weer op weg naar de menselijke maat. Dus toch een World Wide Human Web😊

30 mei 2018