Zorg goed voor jezelf. Zet jezelf op 1. Gebruik je talenten. Haal alles er uit. Leef alsof het je laatste dag is. I want it all and I want it now…
Mea culpa, mea maxima culpa, ik heb bovenstaande zinnetjes ook gepredikt. Als kind van de jaren 60 kom je er eigenlijk niet onderuit en als kind van na het millennium al helemaal niet. Het wordt hoog tijd dat we het belang van de BV IK met minstens 60% gaan reduceren!
Het was 24 oktober en ik loop in het ziekenhuis op Leonard af. Ik barst in tranen uit en als hij mij omarmt begeven mijn benen het. Leonard is een stevige, liefdevolle man en hij vangt mij zonder problemen op. Ik hang met mijn volle gewicht aan hem en geduldig en rotsvast laat hij mij uithuilen totdat ik mijzelf weer hervindt.
Veerkracht is ruimte zoeken nadat er iets gebeurt in je leven waardoor je het even niet meer weet. Ruimte om te zoeken naar een oplossing, een andere kijk op zaken te krijgen of de situatie leren accepteren. Te vaak wordt er in onze maatschappij vanuit gegaan dat jezelf die ruimte moet zoeken, zelf die oplossing moet aandragen want als je hulp van anderen nodig hebt dan ben je al aan het falen. De laatste tientallen jaren is de nadruk op presteren (cijfers, normen, KPI’s, NPS’en) enorm toegenomen. Dit gecombineerd met de neoliberale inslag (onder het mom van participatie het verschuiven van gemeenschappelijke taken naar zorg-voor-jezelf taken) van de afgelopen 3 kabinetten en zie daar: “de overwaardering van de BV IK”.
Want stop nu even met lezen. Kijk even rond op de plaats waar je nu bent en vraag je af: “Welke dingen die ik nu om mij heen zie heb ik helemaal in mijn eentje, zonder enige hulp van een ander, gemaakt?” Tenzij je een poppetje van klei (die jezelf hebt gewonnen uit de grond) hebt gemaakt, waarschijnlijk…niets, nada, noppes! Het is allemaal ontstaan door duizenden mensen die hebben samengewerkt in een schijnbaar onzichtbaar netwerk (van degene die de grondstoffen in de mijnen delven tot en met de pakketbezorger). En toch leggen we de nadruk op het individu. Isn’t that crazy!!!
Het past ook in het beeld dat we onze kinderen (onbewust of bewust) meegeven. Jij bent belangrijk. Als je het echt wil dan kan jij goede punten halen. Als je het echt wil dan krijg je die droombaan met dat droomsalaris. Maar als kind kan je bijna niet meer vrij spelen. Online of offline het zijn allemaal games geworden met levels en spelregels die bepalen of je goed of minder goed bent. Met als gevolg een enorme prestatie druk en het burn-out monster dat op de loer ligt.
Heeft het dan helemaal geen zin om in de BV IK te investeren. Jazeker wel. Maar de nadruk er op leggen is gewoon niet handig. Als je erin wil investeren leg dan de nadruk op zaken als, leren dankbaar te zijn (en het te tonen), gezond eten, meer bewegen, goed zijn voor anderen, hulp aanbieden en leren aanvaarden, leren accepteren. Kortom die zaken die zeker ten goede komen van jezelf maar meteen ook de brug slaan naar anderen, het WIJ in veerkracht.
In mijn vorige blog schreef ik al over de integrale 3 eenheid in veerkracht. Volgens mij, is met de beste bedoelingen, de nadruk verschoven van het gemeenschap denken naar het individuele denken. Daarbij is de 3-eenheid voor veerkracht eenzijdig uit het lood geslagen. Veerkracht is een proces waarbij het IK (mentale veerkracht), het WIJ (sociale veerkracht en het HET (operationele veerkracht) samen gaan zorgen voor ruimte. Ruimte om weer in oplossingen te denken. En laten we vooral deze 3 eenheid benadrukken, voor 100%, in alles wat we doen en laten.
Als Leonard niet bereidt was geweest of in staat was geweest om mijn volle gewicht te dragen dan had ik op de grond gelegen. Als een zielig Hoopje. Wie zijn jouw rots-in-de-brandingen?
Wil je in de tussentijd een paar tussentijdsetussentips horen beluister dan de podcast “de moeite waard” waar ik samen met Niek van den Adel iedere 2 weken in de veerkracht duik. Klik hier of op de afbeelding om naar de podcast te gaan>>