Contact

Van eiland naar wijland!

Muziek als metafoor en inspiratiebron

En welk instrument bespeel jij?

Hoe ben jij gestemd?

Passie en bevlogenheid zorgen voor betere prestaties.

Diversiteit? Daar zit muziek in!

Een fantastische show die humor, muziek, energie en inhoudelijke boodschap op onnavolgbare en onweerstaanbare manier combineert. Edwin Velsink, marketing directeur, Olympia Uitzendbureau

...een perfecte combinatie van motivatie en entertainment, wat resulteerde in hele enthousiaste medewerkers, die met een big smile de deur uitgingen en er weer tegenaan kunnen...Rob Peetoom

...nog vele verhalen gewisseld van JCI’ers die een van de meest energieke en inspirerende inauguraties in jaren meegemaakt hebben. Mission accomplished dus! Rob van der Steen JCI

...alle medewerkers waren het er unaniem over eens: “Wat een geweldige start van de Stichtingsdag”... Peter van de Laar, Directeur,de Maaskei

“Harmonie bereik je nooit als iedereen dezelfde noot zingt.” Doug Floyd

Richard weet binnen enkele minuten een volle zaal te inspireren en te motiveren! Wat een passie! Nicolette L.C. Zorn Philips Lighting Benelux

Om managers te inspireren, die uit meer dan 35 verschillende Europese landen komen, is geen gemakkelijke taak maar...Richard deed het! Nicolas Florin CEO GS1 Europe

In vertrouwen samenwerken aan de toekomst

Blijf van waarde in de toekomst

De beginnende trompet

De weg van beginner naar virtuoos is pittig! Net zoals het veel oefening vraagt om een instrument goed te leren bespelen vraagt het ook veel oefening om je teamtalenten te ontwikkelen. Alle teamtalenten zijn bij de beginner al aanwezig, alleen weet hij ze nog goed te verbergen ;-)

De teamtalenten die bij de trompet horen zijn:

 • creatief meedenken   
 • improviseren, spontaan reageren
 • enthousiast communiceren
 • presenteren (woordkunstenaar m/v)
 • flexibel
 • netwerken
 • positivo
 • meetrekker
 • nieuwsfreak

De beginnende trompet is vooral te herkennen aan:

 • snel afgeleid
 • overenthousiast
 • onrustig of hyperactief
 • overal voor in
 • laat zich makkelijk meeslepen
 • gevoel voor humor, goedlachs
 • wil alles wat hij/zij hoort of weet meteen met anderen delen
 • onbezorgd
 • zonnetje in huis

Tips voor de beginnende trompet

Iedereen maakt zijn eerste stappen als beginner. Dat is soms moeilijk voor te stellen als je een gevorderde of team virtuoos aan het werk ziet. Belangrijke tips voor iedere beginner zijn dan ook:

 • weet dat je nog een lange weg te gaan hebt (afhankelijk van het talent dat je aan het ontwikkelen bent van vele weken tot vele jaren oefenen en toepassen!)
 • sta open voor feedback en doe er iets mee
 • vergelijk jezelf met mensen die net iets verder zijn dan jij, dan blijf je gemotiveerd
 • stop met jezelf te vergelijken met mensen die het talent al als gevorderde of virtuoos beheersen, het demotiveert je alleen maar. Ze als voorbeeld zien kan natuurlijk geen kwaad
 • lees er boeken over, volg trainingen, ga naar workshops, ga naar lezingen en...
 • oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

Voor de beginnende trompet is het vooral belangrijk om:

 1. energie doelgericht leren inzetten
 2. creativiteit verder ontwikkelen
 3. je impulsiviteit te leren controleren waarbij je jouw flexibiliteit blijft koesteren
 4. minder snel laten afleiden, leren om je te focussen
 5. enthousiasme leren doseren zodat je anderen ermee aan kan steken i.p.v. irriteren>> bekijk voor deze laatste 3 uitdagingen nog eens naar deze kernkwadranten en de uitleg over kernkwadranten oefening nummer 4.

Oefeningen

1. Doelen stellen

"Ik ben maar opgestaan want dat slapend rijk worden is mij vannacht weer niet gelukt".

Doelen stellen is een belangrijke vaardigheid voor de beginnende trompet. Het stellen van doelen helpt je om de nodige focus te houden. Doe het voor jezelf maar vooral voor je teamleden. Je krijgt ze zo makkelijker mee om jullie plannen in de praktijk om te zetten.

Als je op de afbeelding klikt kom je op een reader die je de belangrijkste informatie en vaardigheden op het gebied van doelen stellen geeft.

Doelen stellen doe je op verschillende niveaus. In deze video leggen we jou de belangrijkste stappen in het doelen stellen uit. Stel vanaf vandaag je doelen op deze manier samen.

2. Creativiteit ontwikkelen

Wanneer je het teamtalent "creatief meedenken" verder ontwikkeld heb je bij het "trompetteren" wat minder last van ongeleid-projectiel-gedrag. Je creativiteit wordt door het toepassen van technieken doelgerichter. Door op de onderstaande afbeelding te klikken open je een reader met daarin een aantal creativiteitstechnieken.

2.1. Creativiteit ontwikkelen, de Osbornlijst

De Osborn lijst is ontwikkeld om, tijdens brainstorm sessies, ons denken in verschillende richtingen te stimuleren. Klik op de afbeelding om de lijst te openen.

De Osborn vragenlijst staat boordevol creativiteitstechnieken. In deze video lopen we ze door.

3. Improviseren

Om je teamtalent "improviseren en spontaan reageren" heb je een toolbox (met ideeën, inspiratie, verhalen) nodig waaruit je kan gaan putten. 2 Handige (freemium) programma's die je daarbij kunnen helpen zijn Evernote en Onenote. Al je aantekeningen, gave filmpjes, leuke artikelen binnen handbereik én overzichtelijk gepresenteerd op de smartphone, desktop of laptop. Klik op de iconen om naar hun site te gaan.

     

3.1 Improviseren van ja maar naar ja en...

Wie niet in staat is een fout te maken, is tot niets in staat. Abraham Lincoln

Improviseren betekent erop vertrouwen dat je met iets kan komen, dat je fouten mag maken en dat denkblokkades worden weggehaald. De belangrijkste die Jan van Setten en Richard de Hoop hier behandelen is het Ja EN denken i.p.v. het Ja MAAR... denken.

3.2 Improviseren, de pendel

De pendel, is een oefening om je improvisatie vermogen te ontwikkelen. Let op; fouten maken mag, blijf in het hier en nu, lachen mag (maar moet natuurlijk niet ;-))

3.3 Zeven voorwaarden om te improviseren

In deze video geeft Dave Morris een 7-tal voorwaarden die je helpen om te kunnen improviseren.

 1. Spelen
 2. Sta jezelf toe om fauten te maken
 3. Luisteren (met de bereidheid om te veranderen)
 4. Zeg JA...
 5. Zeg ja, EN...
 6. Speel het spel
 7. Relax en heb plezier

4. Presentaties voorbereiden

"Wie vergeet zich voor te bereiden, bereidt zich voor vergeten te worden."

In deze video geeft Richard de Hoop jou een aantal tips en ideeën om de voorbereiding van je presentatie effectief te laten verlopen.

4.1. Vijf alternatieve openingen voor jouw presentatie

In deze video neemt Richard de Hoop een 5-tal mogelijkheden om je presentatie mee te openen. Hij behandeld de cliffhanger, het gebruiken van citaten, de demonstratie, inzetten van interactie vragen en het gebruiken van beeldspraak.

OPDRACHT:

Stel je mag een presentatie geven over het belang van gezonde voeding bij het leveren van top prestaties. 

 • Wat zou dan jouw cliffhanger worden waarmee je deze presentatie gaat openen?
 • Welk citaat zou je gaan gebruiken. (kijk bijvoorbeeld even op www.citaten.net
 • Welke demonstratie zou jij willen geven (Kijk voor een fantastisch voorbeeld eens naar deze TED Talk van Jamie Oliver die vanaf 13.13" een geweldige demonstratie geeft van wat suiker in melk met onze kinderen doet!)
 • Welke 3 interactie vragen zou jij willen stellen om het publiek bij jouw verhaal te betrekken?
 • Welke metafoor of beeldspraak ga jij inzetten?

5. Instructies geven

Om het enthousiasme van de trompet over te dragen op de rest van het team is het goed om te werken aan je instructie vaardigheden. Om collega’s mee te krijgen is het soms handig om ze heldere instructies te geven. Begin met eenvoudige instructies en ga na een tijdje met de wat lastigere klussen aan de slag.

OPDRACHT: Probeer gedurende 1 jaar minimaal 2 keer per maand een instructie aan je collega’s te geven. Zo ontwikkel je jouw instructie vaardigheden.

Door op de afbeelding hieronder te klikken vind je meer informatie over instrueren en een gespreksmodel die je gaat helpen bij het voorbereiden en het geven van je instructies.

Hieronder vind je een video waar de basisprincipes van instrueren worden uitgelegd. Je kunt de video in HD (op HD in de onderste balk klikken) of in een lagere resolutie afspelen.


 • Geïnteresseerd in een presentatie of workshop vol entert®ainment?

  Neem contact op