Contact

Van eiland naar wijland!

Muziek als metafoor en inspiratiebron

En welk instrument bespeel jij?

Hoe ben jij gestemd?

Passie en bevlogenheid zorgen voor betere prestaties.

Diversiteit? Daar zit muziek in!

Een fantastische show die humor, muziek, energie en inhoudelijke boodschap op onnavolgbare en onweerstaanbare manier combineert. Edwin Velsink, marketing directeur, Olympia Uitzendbureau

...een perfecte combinatie van motivatie en entertainment, wat resulteerde in hele enthousiaste medewerkers, die met een big smile de deur uitgingen en er weer tegenaan kunnen...Rob Peetoom

...nog vele verhalen gewisseld van JCI’ers die een van de meest energieke en inspirerende inauguraties in jaren meegemaakt hebben. Mission accomplished dus! Rob van der Steen JCI

...alle medewerkers waren het er unaniem over eens: “Wat een geweldige start van de Stichtingsdag”... Peter van de Laar, Directeur,de Maaskei

“Harmonie bereik je nooit als iedereen dezelfde noot zingt.” Doug Floyd

Richard weet binnen enkele minuten een volle zaal te inspireren en te motiveren! Wat een passie! Nicolette L.C. Zorn Philips Lighting Benelux

Om managers te inspireren, die uit meer dan 35 verschillende Europese landen komen, is geen gemakkelijke taak maar...Richard deed het! Nicolas Florin CEO GS1 Europe

In vertrouwen samenwerken aan de toekomst

Blijf van waarde in de toekomst

De beginnende hoorn

De weg van beginner naar virtuoos is pittig! Net zoals het veel oefening vraagt om een instrument goed te leren bespelen vraagt het ook veel oefening om je teamtalenten te ontwikkelen. Alle teamtalenten zijn bij de beginner al aanwezig, alleen weet hij ze nog goed te verbergen;-)

Teamtalenten die bij de hoorn passen zijn:

 • kwaliteitsbewaker
 • zorgdrager
 • risico analist
 • intuïtief                                 
 • accuraat
 • perfectionistisch
 • afweger
 • stille helper
 • gevoel voor schoonheid, mooimaker

De beginnende hoorn is vooral te herkennen aan:

 • stressgevoelig het moet, perfect en goed gaan
 • neemt veel werk op zich (te veel hooi op de vork)
 • kan zijn/haar buikgevoel nog lastig onder woorden brengen
 • zijn enorm betrokken
 • harde werker op de achtergrond
 • streeft naar perfectie (en heeft dat vaak nog niet volledig in de hand)
 • nauwelijks zichtbaar
 • oog voor details en kunnen zich in de details verliezen

Tips voor de beginner

Iedereen maakt zijn eerste stappen als beginner. Dat is soms moeilijk voor te stellen als je een gevorderde of team virtuoos aan het werk ziet. Belangrijke tips voor iedere beginner zijn dan ook:

 • weet dat je nog een lange weg te gaan hebt (afhankelijk van het talent dat je aan het ontwikkelen bent van vele weken tot vele jaren oefenen en toepassen!)
 • sta open voor feedback en doe er iets mee
 • vergelijk jezelf met mensen die net iets verder zijn dan jij, dan blijf je gemotiveerd
 • stop met jezelf te vergelijken met mensen die het talent al als gevorderde of virtuoos beheersen, het demotiveert je alleen maar. Ze als voorbeeld zien kan natuurlijk geen kwaad
 • lees er boeken over, volg trainingen, ga naar workshops, ga naar lezingen en...
 • oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

Voor de beginnende hoorn is het vooral belangrijk om:

 • leer om je (op jouw eigen manier) te profileren, klik hier voor de video over kernkwaliteiten
 • spreek je gevoelens uit zodat je teamleden ook weten wat er speelt
 • ontwikkel je intuïtie en leer er op vertrouwen
 • het streven naar perfectie is goed maar levert het te veel stress op bij jezelf of andere teamleden, dan is goed ook goed genoeg!
 • ontwikkel jouw vaardigheden om fouten op te sporen, te corrigeren en te redigeren.

Oefeningen

1. Time management

"De tijd bestaat alleen maar omdat anders alles tegelijk zou gebeuren". Albert Einstein

Om het teamtalent "accuraat" te ontwikkelen is time-management een mooi instrument dat niet mag ontbreken in het repertoire van de beginnende hoorn. Het bewaken en effectief gebruiken van de geplande tijd is op zijn/haar lijf geschreven en voorkomt dat er dingen fout en uit de tijd gaan lopen. Klik op de afbeelding om de reader te openen.

Hieronder vind je een video waar het Eisenhower model wordt gepresenteerd, een uitermate praktisch model om je tijd te leren managen. Je kunt de video in HD (op HD in de onderste balk klikken) of in een lagere resolutie afspelen.

"Haast u de dingen te doen die niet urgent zijn, zodat u tijd genoeg heeft voor de echt spoedeisende zaken". Chinese wijsheid.

2. Grip op tijd krijgen

"In het westen hebben ze horloges, maar wij hebben de tijd". Afrikaans gezegde.

In deze video geeft Richard de Hoop jou 3 handvatten om meer grip op je tijd te krijgen. Hij zal kijken naar doelen stellen, tijd schrijven om te analyseren hoe je nu met je tijd omgaat en tijd plannen.

Hier hebben we een aantal formulieren voor jou klaarstaan die je kunt gebruiken om jouw doelen, tijd analyse en ideale planning op te stellen.

Voor het formulier m.b.t. doelen stellen klik hier>> voor de PDF versie
Voor het formulier om tijd te schrijven, klik hier>>
Om je ideale planning op te stellen, klik hier>>

3. Corrigeren en redigeren

"Je moet leren van de fouten van anderen. Je leeft namelijk nooit lang genoeg om ze allemaal zelf te maken". Sam Levenson

Om het teamtalent "kwaliteitsbewaker" te ontwikkelen is het redigeren en corrigeren van teksten een belangrijke vaardigheid voor de beginnende hoorn. Zijn de afspraken correct verwoord, kloppen de teksten die naar klanten gaan etc. Door op de afbeelding te klikken ga je naar de in 2013 bekroonde website beter spellen.

4. Intuïtie, wat is het eigenlijk?

"We kunnen slechts over onze gebreken spreken met mensen die onze kwaliteiten kennen". André Maurois

Bron: Psychologie Magazine.
Intuïtie is vaak gevoelsmatig. Alle mensen en dieren bezitten het, en gebruiken het van nature om te overleven. Maar wat houdt intuïtie nu eigenlijk precies in?

De een ziet het voor zich in de vorm van plaatjes, symbolen en metaforen. De ander hoort dingen of voelt het. Weer een ander proeft het of ruikt het. Kortom intuïtie kan in vele vormen voorkomen en iedereen die zijn of haar voorkeuren of combinatie van voorkeuren.

Eenvoudig gesteld kunnen problemen en kwesties op twee verschillende manieren worden benaderd. U kunt er logisch over nadenken, waarbij rationele gedachten en analytische oorzaak-gevolgredeneringen de hoofdrol spelen. Ervaring is hierbij belangrijk en alles wordt in woorden en zinnen uitdrukt. 

Maar u kunt ook kiezen voor de intuïtieve manier, die juist niet logisch is, maar gevoelsmatig, geïnspireerd en creatief. Indrukken komen niet in woorden en zinnen, maar u ziet in uw hoofd plaatjes, symbolen en metaforen, of u ervaart bepaalde lichamelijke gevoelens. Ervaring speelt ook een rol bij intuïtie, maar meestal gaat het daarbij om onbewust opgeslagen ervaringen en indrukken. 

De volgende situatie geeft een voorbeeld van dit verschil. Twee chefs hebben sollicitatiegesprekken gevoerd met kandidaten voor een vacature. De een vindt kandidaat A het meest geschikt, omdat deze veel ervaring heeft en de juiste opleiding heeft. De ander ziet kandidaat B het meest zitten, vooral omdat hij een goed gevoel heeft bij deze kandidaat. Hij kan deze impressie alleen niet met feiten onderbouwen. Uiteindelijk nemen ze kandidaat B aan, die al snel zoveel succes heeft, dat hij binnen een jaar is weggekocht door de concurrent.

Bron: Marcia Emery. Intuition Workbook, an expert's guide to unlocking the wisdom of your subconscious Mind. Prentice Hall, New Jersey.

4.1 De intuïtie test

Hier is de link naar de intuïtie test die op Psychologie magazine staat. Credits: Deze test is gebaseerd op grootschalig wetenschappelijk onderzoek met de Westcott's Intuitive Ability Test.

4.2 Oefening 1: Zoek rust

Bron: Psychologie Magazine.
Problemen kunnen op twee manieren worden opgelost: rationeel en intuïtief. Vertrouwen op je gevoel vinden rationele mensen zweverige onzin. Maar bij het maken van de juiste keuzes is intuïtie vaak belangrijk.
4 oefeningen om uw intuïtie te ontwikkelen:

1. Zoek rust

Juist in onduidelijke of chaotische situaties is het handig om uw intuïtie in te zetten. Even rust zoeken is op zulke momenten belangrijk, net als even stoppen met logisch nadenken. Bekijk hier passende oefeningen om dit voor elkaar te krijgen.

Oefening A - Muziek

Ga op zoek naar muziek die u rustig maakt. Wat voor soort muziek dit zal zijn, is heel persoonlijk. Het enige wat belangrijk is, is dat de klanken van de muziek rustig zijn. Bij de een werkt klassieke muziek goed, de ander prefereert romantische popmuziek. Maar ook het luisteren naar muziek met natuurgeluiden of het horen van alleen bepaalde natuurgeluiden, zoals zingende vogels, werkt bij sommige mensen heel goed.

Luister naar deze muziek in een aangename ruimte en neem de muziek goed in u op. Doe dit een aantal keren. 

Deze ervaring kunt u vervolgens op andere momenten gebruiken. U weet bijvoorbeeld niet hoe u een probleem op uw werk moet oplossen en u wilt uw intuïtie gebruiken. Toch blijft u maar piekeren. Ga dan rustig zitten en denk aan de muziek en de kamer. U zult merken dat u zo tot rust komt. Hoe vaker u dit doet, hoe gemakkelijker het u zal afgaan.

Een andere methode die hierop lijkt, is de volgende:
Neem een moment in gedachten waarop u zich volledig ontspannen voelde. Bijvoorbeeld toen u tijdens de vakantie op een luchtbed in zee dreef.
Denk terug aan dit moment en aan wat u met uw zintuigen waarnam: de geur van de zee, het kalme geruis van de golven.
Aan deze ervaring van volmaakte rust kunt u terugdenken op momenten dat u zich wilt ontspannen.

Oefening B - Voorwerp

Concentreer uw aandacht op een voorwerp. Zoek een voorwerp uit dat u plezierig vindt om naar te kijken en dat uw aandacht kan vasthouden. Bijvoorbeeld een mooie schelp.
Kijk gedurende een aantal minuten geconcentreerd naar het voorwerp.
Schrijf vervolgens op hoe u zich voelde toen u naar het voorwerp staarde.
Raakte u hierbij in een andere gemoedstoestand? En zo ja, waaraan merkte u dat en hoe voelde het? Zag u beelden in uw hoofd toen u naar het voorwerp staarde? Schrijf deze beelden dan ook op.

Door deze oefening regelmatig te herhalen, komt u tot rust en maakt u gemakkelijker contact met de beelden waarin intuïtieve gevoelens vaak worden uitgedrukt.

Oefening C - Ontstresswoord

Zoek een woord dat u tot rust brengt en zeg dit hardop op momenten dat u gestrest bent en u uw gedachten leeg wilt maken. 

Voorbeelden van zulke woorden zijn ‘stop’ of ‘even relaxen’.

Oefening D - Geheugensteuntje

Vat in een heldere zin samen wat u wilt bereiken, bijvoorbeeld: ‘Ik ga iedere dag meer werken met mijn intuïtie.’

Hang deze zin op een plaats waar u vaak komt, zoals op een spiegel of de koelkast en herhaal hem in gedachten een paar keer per dag.

4.3 Oefening 2: Hoe "voelt" mijn intuïtie

Neem aan het eind van de dag een moment voor uzelf. Er zijn vijf manieren waarmee onze intuïtie ‘tot ons spreekt’, namelijk fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en ruimtelijk. Met deze oefeningen ontdekt u hoe intuïtie voor u voelt en in uw leven naar voren komt.

2a. hoe voelt intuïtie?

Pak een notitieblok en geef bij elk niveau (dus: fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en ruimtelijk) een voorbeeld uit uw eigen leven.

 • Een voorbeeld waarbij ik mijn intuïtie fysiek waarnam is:
 • Een voorbeeld waarbij ik mijn intuïtie mentaal waarnam is:
 • Een voorbeeld waarbij ik mijn intuïtie emotioneel waarnam is:
 • Een voorbeeld waarbij ik mijn intuïtie spiritueel waarnam is:
 • Een voorbeeld waarbij ik mijn intuïtie ruimtelijk waarnam is:


Zo wordt u zich ervan bewust hoe intuïtie voor u persoonlijk voelt.

2b - terugdenken

Neem aan het eind van iedere dag even een moment voor uzelf. Dit hoeft overigens niet lang te duren. Doe bijvoorbeeld een van de ontspanningsoefeningen uit oefening 1, zodat u zich goed kunt concentreren. 

Denk vervolgens terug aan de dingen die u die dag heeft meegemaakt en ga na of er momenten waren waarop uw intuïtie tot u sprak. U zult merken dat u hierdoor de signalen van uw intuïtie sneller herkent.

4.4 Oefening 3: Verbeeldingskracht ontwikkelen

Onze intuïtie spreekt tot ons op een andere manier dan ons logische brein dat doet. Intuïtie kan verschillende vormen aannemen: u kunt plaatjes of beelden 'zien' in uw hoofd, maar u kunt ook dingen horen, ruiken of proeven. Ook kunt u indrukken doorkrijgen via uw lichaam. Door oefening 3 kunt u ervaren hoe het voelt om dingen te zien, horen, ruiken, proeven en voelen in uw verbeelding.

3a - Train uw verbeelding

Doe eerst de ontspanningsoefeningen uit oefening 1.

Stelt u zich dan voor dat u in een mooi bos aan het wandelen bent.
De zon schijnt en de bomen zien er prachtig uit. U bent lekker aan het wandelen over een pad en kijkt naar al het moois dat u om u heen ziet. U ruikt de frisse boslucht, u ziet eekhoorntjes en konijntjes tussen het groen scharrelen. U hoort de vogels zingen. U voelt hoe de warmte van de zon uw lichaam verwarmt en merkt dat u zich steeds ontspanner en relaxter gaat voelen. 

U ziet een bramenstuik. U plukt een mooie braam en stopt die in uw mond. De zoete smaak kunt u erg waarderen. Daarna loopt u verder, terwijl u genietend om u heen kijkt naar al het moois. 

Dan ontdekt u dat het pad naar een beekje loopt. U kijkt in het water dat zo helder is, dat u vissen kunt zien zwemmen. U doopt uw hand in het water en voelt hoe aangenaam en koel dit is. Relaxt en blij gaat u aan de waterkant zitten.

Dan neemt u een probleem in uw gedachten waar u momenteel mee bezig bent. Kijk daarna naar de wolken. Kunt u in de wolken de oplossing zien? Kunt u in hun vorm of kleur of op een andere manier ontdekken of deze oplossing goed is? 

Kijk rustig naar de wolken en probeer alles te onthouden dat u ziet. Na een tijdje voelt u dat het tijd is om te vertrekken. U staat op en loopt weg. U kunt nu uw ogen weer opendoen.

3b - evalueer uw ervaringen

Pak nu een notitieblok en beantwoord de volgende vragen:

 • Hoe voelt u zich?
 • Hoe helder was uw verbeelding?
 • Hebt u beelden gezien?
 • Heeft u dingen gehoord?
 • Hebt u dingen geroken?
 • Hebt u dingen geproefd?
 • En hebt u dingen in uw lichaam gevoeld?

3c - antwoord via verbeelding

Hebt u een antwoord gekregen?
Als dit niet zo is, is dat ook niet erg. Wanneer u deze oefening om de zoveel dagen herhaalt, is de kans groot dat u wel een antwoord krijgt. En dat u de vijf manieren waarop uw intuïtie tot u spreekt, sterker ervaart.

4.5 Waar liggen mijn voorkeuren

Voelen, ruiken: wat zijn uw sterkste intuïtiesignalen?

Oefening 4

In oefening 3 heeft u de vijf vormen waarmee uw intuïtie tot u spreekt leren kennen. Misschien merkte u tijdens het uitvoeren van deze oefening al dat u zich sommige dingen veel gemakkelijker kunt verbeelden dan andere. U rook bijvoorbeeld al snel een frisse boslucht, maar u vond het veel lastiger om de wolken in de lucht te zien. Dat is niet zo vreemd, want iedereen heeft zijn eigen voorkeur. De kans is groot dat de ene persoon vooral via beelden intuïtiesignalen krijgt, terwijl de ander gevoeliger is voor smaaksignalen. Met deze oefening kunt u ontdekken waar uw voorkeur ligt. Waar ligt uw voorkeur?

Gezichtsvermogen

Roep in uw verbeelding op:

 • een appel
 • een tulp
 • een huis
 • een boek

Gehoor

Probeer in uw verbeelding te horen:

 • een rinkelende deurbel
 • een mooie melodie
 • een telefoon die overgaat
 • iemand die lacht

Reuk

Ruik in uw verbeelding:

 • een roos
 • een net gebakken appeltaart
 • vers gemaaid gras
 • parfum

Smaak

Proef in uw verbeelding:

 • limonade
 • een kopje thee
 • chips
 • zoute drop

Textuur voelen

Voel in uw verbeelding:

 • de vacht van een kat of hond
 • een zijden bloes
 • zand op het strand
 • een wollen tapijt

Affectief voelen

Roep in uw herinnering de volgende emoties op:

 • het plezier van een leuke recente gebeurtenis
 • de blijdschap na een gunstig bericht
 • de boosheid na een recent conflict
 • het verdriet om iets dat u pijn deed

Beweging voelen

Probeert u zich de volgende beweging te verbeelden:

 • de trap oplopen
 • rennen
 • zwemmen
 • drijven op een grote witte wolk

Schrijf na het doen van deze oefening op welk onderdeel u het gemakkelijkst afging.


 • Geïnteresseerd in een presentatie of workshop vol entert®ainment?

  Neem contact op