Contact

Van eiland naar wijland!

Muziek als metafoor en inspiratiebron

En welk instrument bespeel jij?

Hoe ben jij gestemd?

Passie en bevlogenheid zorgen voor betere prestaties.

Diversiteit? Daar zit muziek in!

Een fantastische show die humor, muziek, energie en inhoudelijke boodschap op onnavolgbare en onweerstaanbare manier combineert. Edwin Velsink, marketing directeur, Olympia Uitzendbureau

...een perfecte combinatie van motivatie en entertainment, wat resulteerde in hele enthousiaste medewerkers, die met een big smile de deur uitgingen en er weer tegenaan kunnen...Rob Peetoom

...nog vele verhalen gewisseld van JCI’ers die een van de meest energieke en inspirerende inauguraties in jaren meegemaakt hebben. Mission accomplished dus! Rob van der Steen JCI

...alle medewerkers waren het er unaniem over eens: “Wat een geweldige start van de Stichtingsdag”... Peter van de Laar, Directeur,de Maaskei

“Harmonie bereik je nooit als iedereen dezelfde noot zingt.” Doug Floyd

Richard weet binnen enkele minuten een volle zaal te inspireren en te motiveren! Wat een passie! Nicolette L.C. Zorn Philips Lighting Benelux

Om managers te inspireren, die uit meer dan 35 verschillende Europese landen komen, is geen gemakkelijke taak maar...Richard deed het! Nicolas Florin CEO GS1 Europe

In vertrouwen samenwerken aan de toekomst

De beginnende trom

De weg van beginner naar virtuoos is pittig! Net zoals het veel oefening vraagt om een instrument goed te leren bespelen vraagt het ook veel oefening om je teamtalenten te ontwikkelen. Alle teamtalenten zijn bij de beginner al aanwezig, alleen weet hij ze nog goed te verbergen ;-)

Teamtalenten die bij de trom horen zijn:

 • energie gever
 • moedig
 • tot groei aanzetten
 • kartrekker
 • grenzen verleggen
 • risico's nemen
 • besluiten nemen
 • uitdager
 • onderhandelaar

De beginnende trom is vooral te herkennen aan:

 • gespannen
 • absolute wil om te winnen!
 • straalt veel energie uit
 • zet anderen graag onder druk
 • houdt van een stevige discussie
 • verliest nogal eens zijn/haar zelfbeheersing
 • kan anderen (onbewust) behoorlijk kwetsen

Tips voor de beginner

Iedereen maakt zijn eerste stappen als beginner. Dat is soms moeilijk voor te stellen als je een gevorderde of team virtuoos aan het werk ziet. Belangrijke tips voor iedere beginner zijn dan ook:

weet dat je nog een lange weg te gaan hebt (afhankelijk van het talent dat je aan het ontwikkelen bent van vele weken tot vele jaren oefenen en toepassen!)
sta open voor feedback en doe er iets mee
vergelijk jezelf met mensen die net iets verder zijn dan jij, dan blijf je gemotiveerd
stop met jezelf te vergelijken met mensen die het talent al als gevorderde of virtuoos beheersen, het demotiveert je alleen maar. Ze als voorbeeld zien kan natuurlijk geen kwaad
lees er boeken over, volg trainingen, ga naar workshops, ga naar lezingen en...
oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

Voor de beginnende trom is het vooral belangrijk om:

 • je energie te leren doseren van een aan/uit knop naar een schuifregelaar
 • te leren waar gaat motiveren over in manipuleren en frustreren (deze grens leren bewaken)
 • jouw eigen motivatie is niet gelijk aan die van anderen, leer hoe je anderen mee kunt krijgen
 • te leren hoe je drammen om zet in daadkracht

Oefeningen

1. Doelen stellen

"Sommige mensen dromen van grootse dingen, terwijl anderen wakker blijven en ze realiseren".

Om het teamtalent van "energie gever" verder te ontwikkelen doet de beginnende trom er goed aan om doelen te leren stellen. Van nature zijn ze al erg doelgericht maar om hun teamleden daarin mee te nemen is het goed om meer achtergronden van het doelen stellen te leren kennen. Als je op de afbeelding klikt kom je op een reader die je daarin kan ondersteunen.

Doelen stellen doe je op verschillende niveaus. In deze video leggen we jou de belangrijkste stappen in het doelen stellen uit. Stel vanaf vandaag je doelen op deze manier samen.

2. Doelen: falen of slagen

"De roem ligt in het pogen zijn doel te bereiken, niet in het bereiken ervan". Mahatma Ghandi

In dit interview gaan Jaap Bressers en Richard de Hoop in op het onderwerp doelen stellen. Met name de aspecten falen en slagen komen aan bod.

3. Discussiëren

"Omdat mensen zeggen wat zij niet denken zijn zij het in discussie zo vaak oneens". M. Rutherford (Engels schrijver 1831-1913)

Doelen stellen en ervoor gaan is voor de beginnende trom geen probleem. Deze doelen voor een team te stellen en er met z'n allen voor gaan is weer een ander verhaal. Daarom is het voor de beginnende trom goed om te leren discussiëren. Dit betekent, naar anderen luisteren, je mening goed onder woorden brengen, anderen overtuigen met jou mee te bewegen.

In deze video geeft Richard de Hoop een aantal tips en trucks die je kunt gebruiken tijdens discussies. Wat zijn belangrijke randvoorwaarden en verschillende rollen waar je rekening mee moet houden.

Als je op de afbeelding klikt ga je naar de site van carrière tijger naar het onderdeel discussiëren.

4. Presentatie voorbereiden

"Wie vergeet zich voor te bereiden, bereidt zich voor vergeten te worden."

In deze video geeft Richard de Hoop jou een aantal tips en ideeën om de voorbereiding van je presentatie effectief te laten verlopen.

5. Vijf alternatieven om jouw presentaties te openen

"Een woord dat eenmaal uit zijn kooi is gelaten kan er nooit meer in terug worden gefloten". Horatius

In deze video neemt Richard de Hoop een 5-tal mogelijkheden om je presentatie mee te openen. Hij behandeld de cliffhanger, het gebruiken van citaten, de demonstratie, inzetten van interactie vragen en het gebruiken van beeldspraak.

6. Hoe krijg ik ze zover?

"Men wordt alleen door zelf denken overtuigd: daarom laten zo weinig mensen zich overtuigen". Ernst Hohenemser

In deze video legt Jan van Setten uit hoe je collega's of teamleden meekrijgt in het vertonen van gewenst gedrag. Hij neemt je mee op de ladder van onbewust, naar bewust, naar begrip, naar geloof en commitment. Daarbij geeft hij per stap aan wat je kunt doen om mensen zo ver te krijgen.


 • Geïnteresseerd in een presentatie of workshop vol entert®ainment?

  Neem contact op