Contact

Van eiland naar wijland!

Muziek als metafoor en inspiratiebron

En welk instrument bespeel jij?

Hoe ben jij gestemd?

Passie en bevlogenheid zorgen voor betere prestaties.

Diversiteit? Daar zit muziek in!

Een fantastische show die humor, muziek, energie en inhoudelijke boodschap op onnavolgbare en onweerstaanbare manier combineert. Edwin Velsink, marketing directeur, Olympia Uitzendbureau

...een perfecte combinatie van motivatie en entertainment, wat resulteerde in hele enthousiaste medewerkers, die met een big smile de deur uitgingen en er weer tegenaan kunnen...Rob Peetoom

...nog vele verhalen gewisseld van JCI’ers die een van de meest energieke en inspirerende inauguraties in jaren meegemaakt hebben. Mission accomplished dus! Rob van der Steen JCI

...alle medewerkers waren het er unaniem over eens: “Wat een geweldige start van de Stichtingsdag”... Peter van de Laar, Directeur,de Maaskei

“Harmonie bereik je nooit als iedereen dezelfde noot zingt.” Doug Floyd

Richard weet binnen enkele minuten een volle zaal te inspireren en te motiveren! Wat een passie! Nicolette L.C. Zorn Philips Lighting Benelux

Om managers te inspireren, die uit meer dan 35 verschillende Europese landen komen, is geen gemakkelijke taak maar...Richard deed het! Nicolas Florin CEO GS1 Europe

In vertrouwen samenwerken aan de toekomst

De beginnende harp

De weg van beginner naar virtuoos is pittig! Net zoals het veel oefening vraagt om een instrument goed te leren bespelen vraagt het ook veel oefening om je teamtalenten te ontwikkelen. Alle teamtalenten zijn bij de beginner al aanwezig, alleen weet hij ze nog goed te verbergen;-)

Teamtalenten die bij de harp horen zijn:

 • strategisch
 • analytisch
 • vragensteller
 • doordenker
 • kennisspons
 • herkauwer
 • ontwarren, ontrafelen
 • zinzoeker

De beginnende harp is vooral te herkennen aan:

 • liefde voor cijfers, data en feiten
 • objectief
 • serieus en kritisch
 • een "tikkie" saai
 • in alle rust over dingen nadenken
 • traag in het nemen van beslissingen
 • kan "koeltjes" en afstandelijk overkomen

Tips voor de beginner

Iedereen maakt zijn eerste stappen als beginner. Dat is soms moeilijk voor te stellen als je een gevorderde of team virtuoos aan het werk ziet. Belangrijke tips voor iedere beginner zijn dan ook:

 • weet dat je nog een lange weg te gaan hebt (afhankelijk van het talent dat je aan het ontwikkelen bent van vele weken tot vele jaren oefenen en toepassen!)
 • sta open voor feedback en doe er iets mee
 • vergelijk jezelf met mensen die net iets verder zijn dan jij, dan blijf je gemotiveerd
 • stop met jezelf te vergelijken met mensen die het talent al als gevorderde of virtuoos beheersen, het demotiveert je alleen maar. Ze als voorbeeld zien kan natuurlijk geen kwaad
 • lees er boeken over, volg trainingen, ga naar workshops, ga naar lezingen en...
 • oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

Voor de beginnende harp is het vooral belangrijk om:

 • laat je niet overdonderen door de extraverte teamtalenten
 • probeer je kennis kort en bondig over te brengen
 • werk aan de emotionele kant van communicatie zonder je koele hoofd te verliezen
 • werk aan je analytische vermogens waardoor je tempo kunt maken zonder aan onderbouwing te hoeven inleveren.

Oefeningen

1. Kritisch denken

"Vooral kritiek moet je kritisch behandelen." Gaston Burssens

Om het teamtalent "analytisch" verder te ontwikkelen is het noodzaak voor de beginnende harp om systematisch een complex probleem te leren ontleden in zijn elementen. Feitelijk, objectief en systematisch.  Om het kritisch denken te kaderen en te oefenen klik je op de afbeelding om naar leren.nl te gaan.

Hier zijn een paar Engelstalige video's die het concept van kritisch denken uitleggen. Een onmisbare vaardigheid voor de beginnende harp. 

2. Socratische vraagstelling

"Ik weet slechts één ding: dat ik niets weet". Socrates

Socrates was een echte "vragensteller". Leer van deze virtuoze harp de fijne kneepjes van de Socratische vraagstelling. Klik op de afbeelding om de reader te openen. 

3. Instructie vaardigheden

"Doet iemand het verkeerd dan heb jij het hem/haar verkeerd aangeleerd". 

Om het teamtalent "kennisspons" in te zetten is het goed om te werken aan je instructie vaardigheden. Om collega’s mee te krijgen is het soms handig om ze heldere, korte en bondige instructies te geven. Goede instructievaardigheden zijn voor een harp dan ook erg belangrijk. Begin met eenvoudige instructies en ga na een tijdje met de wat lastigere klussen aan de slag.

Probeer gedurende 1 jaar minimaal 2 keer per maand een instructie aan je collega’s te geven. Zo ontwikkel je jouw instructie vaardigheden.

Door op de afbeelding hieronder te klikken vind je meer informatie over instrueren. Ook vind je er een gespreksmodel dat je gaat helpen bij het voorbereiden en het geven van je instructies.

Hieronder vind je een video waar de basisprincipes van instrueren worden uitgelegd. Je kunt de video in HD (op HD in de onderste balk klikken) of in een lagere resolutie afspelen.

4. 3 D communicatie

Het enige moment waarop je echt communicatie hebt is als twee mensen de taal even goed of even slecht spreken. Margaret Mead

Jan van Setten neemt je op enthousiaste wijze mee in de wereld van 3 D communicatie. De keuzes die jij of jullie maken bevatten een visie (gedachtegang) en hebben consequenties. Door ze alle drie in te zetten tijdens het zenden of ontvangen ontstaat 3 D communicatie. Een onmisbare teamvaardigheid voor alle teamleden.

5. De verschillende teamtalenten herkennen

De verschillende teamtalenten leren kennen is voor het ontwikkelen van het "zinzoeken" en het "analyseren" een goede oefening.

Je kan de 8 teamtalenten (teamrollen, instrumenten) in 3 groepen verdelen. De mens-, de actie-, en de op denken gerichte teamtalenten.  In de volgende 3 hoofdstukken vind je alle 8 teamtalenten in headlines om mee te beginnen.

5.1 De mens-gerichte teamtalenten

Je kan de 8 teamtalenten (teamrollen, instrumenten) in 3 groepen verdelen. De mens-, de actie-, en de op denken gerichte teamtalenten.

Hier de 3 op mensen gerichte teamtalenten:

5.2 De actie-gerichte teamtalenten

Je kan de 8 teamtalenten (teamrollen, instrumenten) in 3 groepen verdelen. De mens-, de actie-, en de op denken gerichte teamtalenten.

Hier de 3 op actie-gerichte teamtalenten:

5.3 De op denken gerichte teamtalenten

Je kan de 8 teamtalenten (teamrollen, instrumenten) in 3 groepen verdelen. De mens-, de actie-, en de op denken gerichte teamtalenten.

Hier de 2 op denken-gerichte teamtalenten:


 • Geïnteresseerd in een presentatie of workshop vol entert®ainment?

  Neem contact op